В света на спортните залагания, изкуството на на арбитражните залози включва правене на залози на всички възможни крайни резултати на едно събитие с правилната комбинация от коефициенти и място на поставяне на залозите, като целта е да се реализира печалба независимо от крайния резултат на това събитие.

Ето един елементарен пример:

Bet365 предлага 2.00 коефициент за Над 2,5 гола на футболен мач между Ювентус и Наполи.
Betfair предлага 2.05 коефициент за Под 2,5 гола на същия мач.

Ако поставите залози за двата възможни изхода на този пазар в двата букмейкъра (като залогът за Над 2,5 гола в Bet365 е малко по-голям от другия), ще си гарантирате стопроцентова печалба още преди началото на срещата и въобще няма да ви интересува дали тя ще завърши с 1, 2, 3 или 10 попадения.

Разбира се, понякога изчисляването на арбитражите не е толкова лесно, но пък затова в интернет има безброй арбитражни калкулатори, които винаги ще ви покажат дали в един пазар има наличие на арбитражна ситуация.

Принципът на арбитража е да се играе с минимален риск и с дългосрочни сигурни печалби.

Със сигурност това е най-близкото нещо до “Светия Граал” в залаганията? Или може би не?

Независимо от очевидните изгоди, броят на професионалните “арбитражъри” на спортни залози в целия свят е някъде около 10 000 души. За сравнение, на Германската фондова борса работят около 3 200 служители, а в същото време един от най-големите доставчици на автоматизирани арбитражни услуги има дори по-малко абонати.

И така, защо такава сравнително малка група от играчите се възползват от така наречените “гарантирани” печалби, които носят средно между 1,5% и 3,5% на залог или може би около 15% до 25% потенциална възвращаемост всеки месец? Та това е по-висока печалба от всеки депозит в банка, дивиденти от акции или почти всяка друга инвестиция! Определено една от причините за това е, че повечето хора въобще не знаят за тези арбитражни залози. Другата причина е, че все пак тези залози си имат своите подводни камъни. В тази статия ще се опитаме да ви дадем цялата информация за този тип залагания, за да прецените дали си заслужава или не.

Легални ли са арбитражите?

Няма съмнение, че арбитражните залози са една напълно легална дейност, тъй като арбърът просто използва разликите в цените на пазарите и прави покупки и продажби, точно каквото прави и всеки играч на фондовите борси. Няма нищо незаконно в това, така че от тази гледна точка наистина няма причина да се притеснявате.

Въпреки това е разбираемо, че букмейкърите не са големи любители на арбърите. Всяка компания има право сама да реши кои хора да бъдат нейни клиенти и по тази логика всеки букмейкър има пълното право да банне арбърите от своите игри без да дава излишни обяснения. Веднага след като у служителите на букито се породи съмнение около даден букмейкърски акаунт, сметките бързо биват ограничавани или дори затваряни.

Висока инвестиция и лични характеристики

Успешните арбитражни залози носят малка възвращаемост в процентно отношение, което означава, че трябва да имате голяма банка, за да си заслужава процесът. Също така, проблем е, че парите са вързани в начинанието за дълъг период от време.

Преследването на средно 2,5-3,5% печалба от един залог и около 15-25% възвращаемост на капитала средно на месец, арбърът се нуждае от примерна стартова банка от най-малко 5 000 лв., за да може да прави по 1 000 лв. на месец.

Доста пари се изискват в началото, за да си струва цялата занимавка, и влизането на арбитражната арена е невъзможно за мнозина, което е още една от основните причини да не са толкова много хора, които се занимават с тази дейност.

Разбира се, арбитражните залагания са една доста сигурна инвестиция, но в допълнение към значителните средства, тя изисква добър опит и също така някои силни личностни характеристики:

Трябва да се извършват много пресмятания. Дори и с арбитражните калкулатори, за някои хора това е прекалено досадно.
Трябва да се поддържа пълен регистър на всички транзакции и залози. Колко скучно!
Трябва да има дисциплина и последователност през цялото време. Без други залози от банката за арбитражи!

Средностатистическият играч обаче трудно може да възприеме такъв професионален подход, за него залозите са просто едно забавление и той е захласнат от вълнението да гледа едно събитие и да чака да спечели пари при излизането на определен резултат. Разбира се, той се надява да спечели от залога, но това е хазарт, а не инвестиция. Дали пък това не е главното обяснение за малкият брой на арбитражните инвеститори?

Разходи и ефективност

Макар арбитражите да се описват като “безрискови”, всъщност има определени рискове, които могат да възникнат в процеса. Например, можете да поставите единия си залог в единия букмейкър, а докато отидете в другия вече пазарът да е блокиран и да не можете да заложите. Случва се рядко, но все пак се случва.

Един такъв провален арбитраж може да струва колкото печалбата от 20 успешни арбитража. Затова и не трябва да инвестирате повече от 10% от наличния си капитал на един отделен арбитраж. Това означава, че от обща банка от 5 000 лв., не бива да залагате повече от 500 лв. на един арбитраж.

Спазвайки това правило, един арбитраж ще ви носи около 10-20 лв. всеки път. За да достигнете до желаната печалба от 1 000 лв. на месец, трябва да имате между 50 и 100 пуснати арбитража всеки месец. Това включва по около 2-3 арбитража на ден. Това не е работа за 10 минути и ще трябва да отделите поне час-два-три на ден, за да можете да постигате целта си.

Под радара на букмейкърите

Малко са букмейкърските къщи, които приемат с отворени обятия арбърите.

Хубавото е, че в борсите за залози никой не се интересува дали поставяте арбитражни залози или не, защото там операторът печели само от комисионна, а играчите поставят залози един срещу друг. Най-стойностната борса в момента е тази на Betfair, така че определено трябва да имате регистрация в нея.

При останалите случаи е добре да действате под радара на букмейкърите и да използвате своите приятели и семейство като прикритие. С други думи, регистрирайте се в букмейкърите, използвайки различни имена и IP адреси. Така си гарантирате, че букито няма да ви премахне.

Арбитражните залози са един добър начин за изкарване на пари, но все пак не толкова лесен и безболезнен. Затова трябва да сте добре запознати с възможните заплахи, преди да започнете.

bet365 affiliates