Да можеш да разбираш коефициентите и да знаеш какви са разликите между различните им видове е основна предпоставка, за да имаш успех в залаганията. Най-честата срещана грешка при любителите на залозите е да си мислят, че коефициентите, които виждат в букмейкърските къщи, пряко отразяват реалните шансове за различните изходи.

Справедливите коефициенти (например, 2.00 коефициент за падане на “тура” при хвърляне на монета) наистина отразяват реалните шансове, но не така стоят нещата с коефициентите в букмейкърските къщи. Представете си двама приятели, които искат да заложат кой от два отбора (Отбор А и Отбор Б) ще продължи напред във футболен мач за някоя купа. Двата отбора са абсолютно равностойни и следователно имат по 50% вероятност за продължаване напред, което се равнява на справедливи коефициенти от 2.00. Двамата приятели залагат по 20 лв. Победителят ще вземе 40 лв. – 20 лв. неговия залог и 20 лв. печалба (съответното загубата на другия).

Ако искат обаче да направят същото в някой букмейкър, те ще получат по 1.90 коефициенти за същото събитие. Тогава губещият пак ще си загуби 20 лв., но победителят ще получи 38 лв.,  не 40 лв. Букмейкърът прави печалба, независимо от това какъв ще бъде крайният изход, и именно там отиват тези 2 лв. От гледна точка на залозите, коефициентите представляват сумата, която букмейкърът ще изплати при печеливш залог. Но като цяло, колкото по-голям е един коефициент, толкова по-малка е вероятността за сбъдването му, освен в случаите, когато букмейкърите допускат пропуски при съставянето на ставките.

Въпреки всички предимства, които предлагат онлайн залозите, сериозен проблем би могъл да възникне, когато коефициентите са представени във формат, с който не сте запознати. Представете си, че току-що сте си отворили сметка в букмейкър, който предлага изгоден депозитен бонус, например, искате да заложите за даден отбор и пред вас се появи коефициент 0.50. Какво, по дяволите, означава 0.50? Добре дошли в Азия – отворили сте хонгконгски букмейкър, който предлага местен тип коефициенти. Може би това е начинът, по който им харесва да представят ставките, и нямате опция да смените формата на някой по-познат за вас.

Ето списък с обяснение на всички формати, които можете да срещнете в интернет букитата.

1. Десетични коефициенти

Това е може би най-популярният начин на изразяване на коефициентите. Десетичните коефициенти са фаворизирани в континентална Европа, Канада и Австралия. В България също това винаги е бил най-популярният формат и вероятно единственият познат формат за повечето сънародници. Все пак ще го обясним за тези, за които спортните залози са нещо напълно ново.

Десетичните ставки се наричат още и Европейски коефициенти. Тези коефициенти отразяват какво ще бъде изплащането при успешен залог в десетичен вид и като цяло са най-лесният начин за изчисляване.

Формула: Залог Х Коефициент = Изплащане (чиста печалба плюс залог)

Ако направите залог на стойност 100 лв. при 1.30 коефициент, потенциалната ви обща печалба би била 130 лв., от които 100 лв. е заложената сума. Важно е да запомните, че тук се изчислява общата печалба, а не само чистата печалба, както е в дробните коефициенти, за които можете да прочетете няколко реда по-надолу. В случая, чистата печалба е 30 лв. Тези коефициенти се считат за най-лесния начин за изразяване на коефициентите за новаците и особено за акумулаторните залози, тъй като изплащането при тях е просто продукт на коефициентите на всяка селекция. Също така, десетичните коефициенти са силно фаворизирани в борсите за залози като Betfair, защото са много по-подходящи за трейдване.

2. Дробни коефициенти

Ако десетичните коефициенти са най-популярният вид коефициенти, то дробните са определено най-старият вид. Известни са още от 16 век, когато самият Уилям Шекспир ги споменава в творбата си “Уилям IV”. Дробните коефициенти са най-разпространени в Обединеното кралство и Ирландия. Те са познати също така и като Британски и UK коефициенти. Ако питате някой англичанин, той може да ви каже и че това са “традиционни коефициенти”. Те се представят като дробни числа (6/4, 4/3 и т.н.) и показват нетната печалба при успешен залог. Разликата с европейските коефициенти е, че в ставката не е включена сумата на залога. Коефициент 2/1 (те го наричат “две към едно”) означава, че залагащият ще спечели 200 лв. при инвестиция от 100 лв. (което е равносилно на 3.00 в европейски формат). Ако коефициентът е 1/2 (“едно към две”), залагащият ще спечели 50 лв. при 100 лв. залог (= 1.50). 1/1 коефициентите са известни също и като “even” залози.

Конвертирането на този формат в десетичен е много лесно, просто разделяте двете числа и добавяте единица (1/2+1=1.50).

3. Американски коефициенти

Както сигурно и сами предполагате, този вид коефициенти е най-популярен в американските букита. Можете да ги срещнете често и като “money line” коефициенти.

Ако вероятността за даден изход е над 50 процента, американският коефициент ще се изрази в отрицателно число, което показва колко пари трябва да бъдат заложени, за да се спечелят 100 лв. Ако въпросният коефициент е -200 (1.50 в десетичен формат), това означава, че трябва да поставите 200 лв. залог, за да вземете 100 лв. чиста печалба.

Ако вероятността е под 50 процента, числото вече ще е положително и ще ви казва колко пари ще бъдат спечелени при 100 лв. залог. Ако ставката е +300 (4.00 в десетичен формат), значи ще спечелите 300 лв. със залог от 100 лв.

Конвертирането на американски в десетичен коефициент зависи от положителното или отрицателното изразяване на US ставката. Ето как става преобразуването в двата ни примера:

-100/-200+1=1.50
300/100+1=4.00

4. Хонгконгски, индонезийски и малайзиски коефициенти

Хубавото нещо при десетичните, дробните и американските коефициенти е, че при почти всеки по-голям сайт за спортни залози ще откриете веднага бутон, с който да изберете в кой от тези трите формата да се показват ставките. Проблемите възникват, когато попаднете в някой азиатски букмейкър, който изглежда е твърде горд със своите местни коефициенти, за да предлага и други варианти.

Ето един кратък преглед на трите вида.

Хонгконгските коефициенти са като дробните, с изключение на това, че се показват като десетичните. За да ги превърнете в десетични, просто добавете единица (0.50 коефициент в букмейкърска къща от Хонг Конг е равносилен на 1.50).

Индонезийските коефициенти са подобни на американските коефициенти. Когато са отрицателни, те показват какъв залог е необходим за 1 единица печалба, а когато са положителни показват каква ще е печалбата от 1 единица залог.

Малайзийските коефициенти са точно обратни на американския и индонезийския формат. Това означава, че положителните коефициенти в американския формат са отрицателни в малайзийския и обратното – отрицателните в американския са положителни в малайзийския.

bet365 affiliates