Футболът е без съмнение най-популярният спорт за залози в света, със стотици международни и национални първенства и лиги. Не е изненада, че операторите на спортни залози като Bet365 и Efbet предлагат стотици видове залози. Днес ще се опитаме да ви обясним какво представляват основните видове предложения на букитата.

Залози за краен резултат

Най-основният вид футболен залог е този за победител в редовното време на мача. Известни като 1х2 залози, “1” се отнася за отбора, на чиито стадион се играе срещата, “2” е за гостуващият отбор и “Х” е за равенство.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате ПСЖ да победи
Изход: Печелите при победа на ПСЖ, но губите при равенство или победа за Монако.

Равенство няма залог (Дроу но бет)

Този пазар премахва равенството като опция от гледна точка на залога. Това означава, че избирате от 2 възможности, вместо от 3. Ако мачът приключи с реми, залогът ви се приема като печеливш при 1.00 коефициент.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате ПСЖ да победи
Изход: Печелите при победа на ПСЖ, но губите при победа на Монако. При равен, парите ви се връщат.

Първо полувреме / Краен резултат

Този залог е вариация на залога за краен резултат, но освен него трябва да познаете и какъв ще бъде резултатът на полувремето. Можете да го срещнете накратко и като “HT/FT”.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате ПСЖ да води на полувремето и да победи в редовното време (1/1)
Изход: Ще спечелите ако горното се случи, но ако например на полувремето резултатът е равенство, ще загубите залога си.

Резултат на полувреме

Този пазар раздела пазарът за краен резултат на две половини и ви позволява да залагате само за изхода от едната част. Предлагат се залози както за първото полувреме, така и за второто полувреме. При залозите за второто полувреме се гледа единствено кой е вкарал повече голове през втората част.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате ПСЖ да води на полувремето
Изход: Печелите ако горното се случи.

Общо голове (Под/Над) залози

По-известен като “Под/Над” пазар, тази опция ви дава възможност да дадете мнението си дали броят на головете ще прехвърли даденото от букмейкъра число. Стандартната опция е да се залага за Под и Над 2,5 гола, но букмейкърите в днешно време разшириха предложенията си и предлагат най-различни линии, сред които 0,5 гола, 1,5 гола и така чак до 5,5 гола. Можете да залагате и за Пад/Над на головете на двата отбора по отделно. Освен това, букитата предлагат да заложите за броя на голове, поставяйки ги в определен диапазон – 0-1 гола, 2-3 гола, 4-5 гола, 6+ гола.

Предлагат се още Под/Над залози за най-различни други неща в мача, като например броя на корнерите, тъчовете, картоните, фаловете и т.н.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате за Над 2,5 гола в мача.
Изход: Печелите ако се вкарат 3 попадения в двубоя, без значение кой ги вкарва.

И двата отбора да отбележат

Имате право на избор между „Да“ и „Не“, отговаряйки на въпроса дали и двата отбора ще разпечатат поне веднъж противниковата врата. Полезен залог, когато и двата отбора имат проблеми в защитата за залог „Да“ или пък обратното – и двата са много солидни в отбрана за залог „Не“.

Първи голмайстор

Залогът е ясен, но има две важни подробности, които трябва да проверите в правилата на букмейкърите. Първо, дали автоголовете се броят и второ, дали парите ви ще бъдат върнати ако играчът, за който сте заложили, остане на пейката през целия мач.

Скоркаст

Още по-труден за познаване залог, в който трябва коректно да предвидите кой ще бъде първият голмайстор и с какъв точен резултат ще завърши двубоят.

Хендикап

Ако мислите, че даденият отбор не само ще победи, но и ще успее да го направи с разлика, букитата ви дават възможност да заложите при дадена виртуална преднина за единия отбор. Възможността за равенство остава.

Пример: ПСЖ – Монако
Хендикапът е 0:1 и вие залагате за “Х”
Изход: Тъй като виртуалното предимство е един гол в полза на Монако, залогът за “Х” ще бъде печеливш, ако ПСЖ спечели с точно един гол разлика.

Азиатски хендикап

Азиатският хендикап се различава от традиционния хендикап по това, че елиминира възможността за равенство.

Има много видове азиатски хендикап.

АХ 0 – Този вид азиатски хендикап е аналогичен на залога с опцията „Равенство няма залог“.
АХ +0,25 – Залогът се раздела на две – едната половинка е за АХ 0, а другата е за АХ 0,5.
АХ +0,5 – Аналогичен залог на залога от 1х2 пазара – за да спечелите, просто вашият отбор трябва да победи.
АХ +0,75 – Залогът се разделя на две – едната половинка е за АХ +0,5, а другата е за АХ +1
АХ +1 – Залогът печели при победа с два или повече гола разлика, а при победа с точно един гол разлика, залогът се връща.
АХ +1,25 – Залогът се разделя на две – едната половинка е за АХ +1, а другата е за +1,5
АХ +1,5 – Аналогичен залог на -1 залога от традиционния хендикап – печелите при победа с два или повече гола разлика, във всеки друг случай губите.

Време на първия и време на следващия гол

Един пазар, който е особено популярен в залозите на живо. По кое време си мислите, че ще падне първия гол? Преди началото на мача, букмейкърите обикновено ще ви предложат да залагате дали първото попадение ще бъде реализирано преди или след 27-мата минута.

В залозите на живо по време на мача, залозите за първи/следващ гол са разделени на блокове, както следва:

0-10
11-20
21-30
и т.н. до 90.

Сбор на номерата на голмайсторите

Един много любопитен залог, който навлезе в букмейкърите през последните години. Смята се сборът на номерата на екипите на всички играчи, които са отбелязали гол.

Пример: ПСЖ – Монако
Залагате за Над 36,5
Изход: Да кажем, че в мача са били отбелязани три гола от трима отделни играчи, които носят номерата 8, 9 и 20. Общият сбор би бил 8 + 9 + 20 = 37, което прави залогът печеливш.

bet365 affiliates