Вероятно на всеки играч в букмейкърските къщи му се е случвало многократно да намери много добър коефициент, на който залогът определено си заслужава, но точно преди да направи залога да види как коефициентът пада надолу. Разбира се, на всеки му се е случвал и обратният сценарий – коефициентът да се вдигне и така залогът да стане още по-изгоден. В следващите редове ще ви разкажем за факторите, които причиняват това плаване на коефициентите. Хубаво е да ги знаете не само от любопитство и обща култура, а и защото можете да извлечете изгода от тези знания при залозите си.

Коефициенти при отварянето на пазара

Няколко часа или няколко дни преди началото на едно събитие, букмейкърът публикува стартовите си коефициенти за двубоя. При по-големите събития от по-големите спортове, първите коефициенти се появяват седмици или дори месеци преди датата на изиграване.

Началните коефициенти са съставят от т.нар. “трейдъри”, работещи в букмейкърските къщи, и в общи линии се основават върху процентните вероятности за сбъдване на всеки един от възможните изходи. Да кажем, че един ден преди началото на тенис мач трейдърите определят шансовете на двамата тенисисти като напълно равни. В този случай, те ще дадат и напълно равни коефициенти за тях, които са, например, 1.95 на 1.95. Ако букмейкърът има огромен късмет, играчите ще заложат еднаква обща сума и за двамата съперници, като по този начин букито си осигурява печалба без да се интересува кой ще победи в двубоя. Ако и за двамата играчи бъде заложена обща сума от 10 000 лв., букито ще има общ оборот от 20 000 лв. и ще изплати 19 500 лв. в печалби, независимо какво ще се случи на корта. Тоест, за компанията ще остане сигурна печалба от 500 лв. Ситуации, при които биха изплатили една и съща сума в печалби който и от възможните изходи да се сбъдне, са идеалния сценарий за букмейкърите, защото тогава рискът за тях е нулев.

Защо коефициентите се променят?

Да превъртим сега времето и да се пренесем два часа преди старта на въпросния тенис двубой. Влизаме в същия букмейкър и виждаме, че ставките са претърпяли огромна промяна – вече единият тенисист е оценен на 1.60 коефициент, а другия – на 2.15. Защо виждаме такава коренна разлика? Възможните причини са две.

Първата е, че в периода между публикуването на коефициентите и настоящия момент може да се е случило нещо, което да променя реалните шансове на двамата съперници. Например, може единия от тях да е получил лека контузия на тренировката или пък да има някакъв друг проблем в личен план, заради който да не може да даде 100% от себе си. Букмейкърите следят за подобни новини и променят ставките си съобразно тях. Много често такава е причината в отборните спортове, където играчите са много повече и е много по-вероятно някой от тях да не може да вземе участие в двубоя поради някаква причина. При отборните спортове има и други обективни обстоятелства, променящи шансовете на двата отбора. Например, ако единият тим допусне унизителна загуба в междинен кръг през седмицата, това ще срине духа му, а и в същото време ще говори за спаднала форма и съответно ще доведе до това очакванията към отбора да не са толкова големи за мача му през уикенда.

Другата възможна причини коефициентите да са се променили е защото единият отбор или играч е бил много по-предпочитан от залагащите. Тоест, за него са заложени повече пари, отколкото за противника. Както казахме, букмейкърът не обича отсъствието на баланс в залозите, защото рискува да изгуби пари, ако победи този играч, за който са били заложени повече пари. Те се опитват да изравнят сметките си, а това става най-лесно като намалят коефициента за предпочитания от залагащите играч и вдигнат този за противника му. По този начин, букитата стимулират залозите за по-малко подкрепяния спортист и достигат до някакво изравняване на везните.

Въпросът, който може би си задавате, е защо залагащите инвестират парите си масово на единия играч, щом трейдърите са решили, че шансовете на двамата са напълно еднакви? И тук има две възможни причини.

Едната е, че трейдърите не са оценили правилно шансовете и умните залагащи са открили тази грешка. Другата е, че може би просто единият играч е по-известно име от другия. Обикновено аматьорите в залозите не се занимават много с анализи на залозите си, а залагат директно за по-известния играч/отбор, което е една от основните им грешки. Възможно е също така и голямо спортно издание да е дало прогноза за единия играч и това да обяснява тенденцията в залозите.

Как да се възползваме от променените ставки?

След като вече знаете причините за плаването напред-назад на коефициентите на мачове, сега да се насочим към въпроса как можем да извлечем изгода от тях?

Единият начин е да изпреварите трейдърите и другите играчи. Например, ако прочетете, че на най-добрият футболист в един отбор ще му бъде дадена почивка днес, влезте възможно най-бързо в букмейкъра си и направете залог, ако ставките все още не са актуализирани спрямо тази нова информация.

Другият начин е да се възползвате от промените в коефициентите, които не са базирани на обективни причини. Да кажем, че сте видяли коментирания горе въображаем тенис мач и сте съгласни с мнението на трейдърите, че двамата играчи са напълно равностойни, а след това видите, че коефициентът за единия играч се е вдигнал, а за другия е паднал, но този път не намирате никакво обстоятелство, което може да променя шансовете на двамата. Преценявате, че шансовете им си остават равни, а коефициентите са се променили заради залозите на останалите клиенти на букмейкъра.  При 2.10 коефициент и 50% вероятност за успех, това е отлична възможност за залог.

Как да разпознаем разликата?

Да разбереш коя от двете възможни причини е довела до промяната на коефициентите не е толкова лесна задача, но сега с помощта на интернет не е и никак невъзможно. Благодарение на интернет, сега имаме достъп до не по-малко информация, отколкото имат трейдърите. Реагирайте бързо, когато откриете обстоятелство, което ще доведе до изменение на ставките. Със сигурност няма само вие да го откриете, така че скоростта е от съществено значение. Когато пък коефициентите се изменят без реална причина, може би най-добрата ви опция е да поставите залог на отбора или играча, чиито коефициент вече е по-голям от реалния. Така може и да влезете в категорията най добри футболни прогнози.

bet365 affiliates