Атмосферните условия оказват влияние върху на практика всеки един спорт, който не се играе на закрито. Какви ще бъдат атмосферните условия трябва задължително да попадне сред плана ви за анализ на всеки един мач, на който имате намерение да поставите залог, тъй като това е една от най-важните променливи в спорта. Хората, които се занимават професионално със спортни залози и online залагане на футбол,  много добре осъзнават колко голямо е значението на времето и как то може да доведе до изненадващи резултати. Атмосферните условия могат напълно реално да променят изхода от всяко едно спортно събитие, което се провежда на открито, така че винаги трябва да ги включвате в сметките си и да търсите за ситуации, при които съставителите на коефициенти във вашия букмейкърски сайт не са ги включили. Сайтовете за спортни залози в България обръщат внимание на тези неща, затова внимавайте.  Нестандартните атмосферни условия променят шансовете за всеки един пазар и, ако букито не е отчело този фактор, то е допуснало грешка при определянето на ставките, от която вие можете да се възползвате. Лицензираните букмейкъри в България рядко допускат подобни пропуски.

Нека сега да започнем по същество с отговора на въпроса по какъв начин атмосферните условия оказват влияние върху различите спортове.

Атмосферните условия във футбола

Що се отнася до атмосферните условия във футбола, може би най-голямо внимание трябва да обърнем на дъжда, защото той е едновременно много често явление и много сериозно променящо игровата обстановка. Валенето на дъжд води до по-хлъзгав терен, което от своя страна води до това, че топката увеличава скоростта си, когато се движи по земя. Лекият дъжд прави игровата обстановка много подходяща за отборите, които залагат на много пасове.

Не такъв обаче е случаят, когато се излее сериозно количество дъжд. Тогава на игрището ще изникнат множество локви, в които топката ще се спира и играта ще стане много трудна и непредсказуема. Това важи с пълна сила за двубоите на не толкова модерни терени, каквито са в България и много други страни по света. Но колкото и модерен да е един стадион и колкото и качествен дренаж да има той, когато се излее наистина голямо количество дъжд, няма как да се размине без появата на локви. При такива условия предимство има тимът с играчи в по-добро физическо състояние, тъй като единоборствата са неизбежни. Трябва да се отбележи още и че такива условия за игра неутрализират до голяма степен преимуществото, което има фаворитът – много пъти сме ставали свидетели как в условията на пороен дъжд се случват впечатляващи сензации.

Поради тази причина е от голямо значение да направите проверка не само дали ще вали дъжд, но и колко ще вали според синоптиците.

Факторът “вятър“ също не бива да пренебрегва във футбола, както и на всеки друг спорт, в който участват летящи във въздуха обекти. Тимовете, в чиито стил на игра преобладават дългите подавания, ще изпитват затруднения при наличието на бурен вятър. Той изменя траекторията на топката и за много играчи е трудно да калибрират подаванията си така, че попаднат на желаното място.

Когато пък времето е прекалено топло, характерно за по-южните държави, играчите трябва да покажат много добра физическа подготовка, тъй като тичането в топло време е много изморителен процес. Подобни срещи обикновено са трудни за футболистите, а треньорите трябва да измислят как да използват по-най-добрия начин правото си на три смени.

Когато през зимните месеци на терена се натрупа снежна покривка, мачът най-често бива отлаган от съдийския екип. Ако това не се случи обаче, мачовете стават изключително непредвидими и, както и когато теренът е наводнен, преимуществото на отбора-фаворит става много по-малко, а понякога и никакво.

Статистиката показва, че когато времето е твърде студено или твърде топло, в мачовете виждаме по-малък среден брой голове.

Атмосферните условия в тениса

Атмосферните условия влияят по по-различен начин на тенис двубоите, отколкото на футболните срещи.

Когато завалява и спира да вали през кратки интервали от време, това е добре дошло за тенисиста, който губи към момента, тъй като благодарение на прекъсването на играта ще може да си почине и да намери нужната стратегия и мотивация за обръщане на мача. От друга страна, водещият в резултата тенисист е напълно възможно да наруши фокуса си и да изгуби набраната инерция.

На по-големите турнири има и кортове с подвижен покрив, който бива затварян от супервайзърите, когато завали дъжд. В тениса, играта на открито и закрито е много различна и затварянето на покрива дава преимущество на тенисистите, които се представят силно на закрито. Пример за такъв тенисист е Роже Федерер.

Подобно на футбола, вятърът също оказва влияние върху играта. При тениса влиянието е даже още по-голямо в сравнение с футбола, тъй като тенис топката е с по-малки размери и по-лека – следователно и вятърът й оказва по-голямо внимание. Вятърът пречи най-много на предпочитащите дефанзивна игра тенисисти, които предпочитат дългите разигравания от основната линия, какъвто е Анди Мъри.

Атмосферните условия в конните надбягвания

Изходът на надбягванията с коне е не по-малко повлиян от атмосферните условия, тъй като един дъжд, например, из основи променя темпото на надбягването. Има коне, които се представят особено силно на сух терен. Специалитетът на други пък е мокрият. А разликата в представянето на някои коне на мокра и суха настилка не е никак малка и според зависимост от условията фаворитите в състезанието може тотално да се променят.

Познанията за влиянието на времето в различните спортове е мощно оръжие в арсенала на играчите в букмейкърските сайтове за залагания с лиценз, затова е хубаво да си намерите надежден източник за прогнози за времето, а не само сайтове за футболни прогнози. Ако знаете как да разчитате ефекта на времето върху събитията, на които ще залагате, това няма как да не доведе и до по-успешни залози.

bet365 affiliates