Как печелят букитата? Каква комисионна ни взимат те от всеки залог? Отговорите на тези въпроси, както и отговорът на въпроса как можем сами да изчислим какъв е маржа на печалба на букмейкъра във всеки отделен залог, ще намерите в тази статия.

 

Марж, процент на печалба, комисионна – както и да го наречете, в сърцевината на това е действието, при което организаторът на залозите изважда малка част от коефициентите, за да може бизнесът му да си заслужава и да бъде печеливш.

 

Този марж варира не само от букмейкър до букмейкър, но дори и в рамките на един букмейкър се забелязват разлики в маржа за различните събития. В общи линии почти навсякъде се забелязва следната тенденция: колкото по-известно е едно събитие, толкова е по-малък маржът на печалба на оператора и респективно толкова по-големи са печалбите за играчите. В много случаи букмейкърите предлагат намалени маржове за определени турнири или лиги, за да могат да привлекат повече клиенти.

 

Основното им намерение е да предложат по-добра възвращаемост и по-високи коефициенти от конкурентите си. Но какво точно са тези маржове? И как да ги изчисляваме? Знаете ли каква комисионна плащате с всеки залог и как тя може да повлияе върху общите ви печалби от залагания.

 

Значението на маржовете на букмейкърите

 

Много хора са на мнение, че букмейкърите не са нищо по-различно от рискови предприятия, а предлаганите от тях коефициенти са отражение на страната, която според тях ще спечели събитието. Следователно всички букмейкъри имат своите предпочитани победители в събитията, за които приемат залози. Но това не е пълната истина!

 

Донякъде можем да се съгласим, че букмейкърите понякога имат предпочитани победители за определени събития, но не може да се каже, че те имат предпочитан победител при съставянето на коефициентите. Предпочитан фаворит може да има тогава, когато голямата част от клиентите на букмейкъра залагат само за едната страна и това не може да бъде променено от действията на къщата. Тогава, разбира се, те се надяват да спечели този, за който са заложили по-малкия дял от играчите. Това е често срещана тактика в арбитражни залози.

 

При създаването на коефициентите за едно събитие обаче букмейкърите се опитват да ги съставят така, че да привлекат залози и за двете страни на пазара (или колкото там страни има той – например, в един тенис двубой залозите за победител имат два възможни изхода, във футбола – три, а в конните надбягвани – над шест). Основната цел на букитата е да балансират парите, които биха изплатили при сбъдването на всеки един от възможните варианти – тези пари са т.нар. “отговорност“.

 

Сега може би се питате, щом букмейкърът се опитва да балансира своята “отговорност“ на всеки пазар, как тогава той прави печалба от него? Отговорът на този въпрос се крие в ключовата дума “марж“.

 

Букмейкърите взимат малка част от коефициентите, които предлагат, като това им помага да направят сигурна печалба от пазара, ако са успяли да балансират добре своята отговорност. За да го кажем по друг начин, маржът е този малък процент пари, който букмейкърът получава от залагащите от всеки пазар. Макар че е малко вероятно букито да постигне перфектно балансирана отговорност на дадено събитие, фактът, че той предлага стотици различни пазари всеки ден и приема залози за широк спектър от събития му помага да балансира сравнително добре общата си отговорност за всички пазари.

 

За справедливия пазар

 

Нека да ви покажем един пример за пазар, при който всички възможни изходи имат еднакъв шанс за сбъдване. Да кажем, че днес предстои да се изиграе тенис мач между двама напълно равностойни тенисисти, което означава, че шансът за печалба на всеки един от тях е точно 50%. Ако букмейкърът предлага справедлив пазар за този тенис мач без никакъв марж на печалба, той ще предложи по 2.00 коефициент и за двамата съперници. Тоест, ако заложите 100 лв. и залогът е успешен, ще спечелите 100 лв. Това се наричат справедливи коефициенти или 100% пазар.

 

Но все пак букмейкърите трябва да покриват разходите си и да правят някаква печалба, така че няма как да предлагат справедливи коефициенти. Поради тази причина, те отново ще определят равни коефициенти за двамата играчи, но коефициентите няма да са по 2.00, а някъде в обхвата на 1.80-1.80 до 1.97-1.97. Колкото по-близо са коефициентите до горната граница на този обхват, толкова по-добре за нас, играчите. Добрите типстъри и сайтове за футболни прогнози за днес знаят това и се възползват.

 

Да кажем, че коефициентите са по 1.95. Вие и ваш приятел поставяте по 100 лв. залог на този тенис мач, като вие залагате за единия тенисист, а приятелят ви за другия. Букмейкърът ще е събрал 200 лв. от залози, а, независимо кой ще спечели, ще изплати в печалба 195 лв. (100 Х 1.95 = 195 лв.). Виждате как букито е стигнало до гарантирана печалба от 5 лв., без да се интересува от победителя в мача. Така че, ако букмейкърът приеме равна сума в залози за едно такова събитие, той ще има сигурна печалба. Разбира се, на не толкова балансираните пазари, когато коефициентите са 1.30-3.00, например, на букмейкъра му трябват повече заложени пари за фаворита в събитието, за да може да достигне до равна или приблизително равна сума на печалбите, които ще изплати при победа на който и да е от играчите.

 

Как да изчисляваме какъв е маржът на печалба?

 

Изчислението е доста просто! За начало, трябва да преобразувате десетичните коефициенти в процентни вероятности.

 

Например, ако коефициентът е 1.65, превръщането в процент става като разделите 1 на 1.65. Калкулацията показва 0,606. Това трябва да се направи за всеки възможен изход в събитието. След това, всички те трябва да бъдат събрани и умножени по 100. Резултатът е общият процент на пазара, а процентът над 100% представлява маржът на печалба на букмейкъра.

 

На пръв поглед това може да ви звучи малко сложно, но нека да ви дадем един пример, за да видите, че всъщност не е. Да вземем един футболен мач от популярен букмейкър. В него има три възможни изхода – равенство или победа за един от двата отбора. Предлаганите коефициенти са:

 

 • Коефициент за Х – 3.40
 • Коефициент за домакина – 2.00
 • Коефициент за госта – 3.80

 

Извършваме преобразуването и получаваме следните цифри:

 

 • Вероятност за равенство: 1 / 3.50 = 0.294
 • Вероятност за спечелване на домакина: 1/2 .00 = 0.500
 • Вероятност за спечелване на госта: 1 / 3.90 = 0.263
 • Общо = 1.057
 • Общ процент на пазара = 105,7%

 

Изводът е, че комисионната на букмейкъра за този пазар е 5,7%. Ако искате да пресметнете каква е комисионната за конкретния залог, който ще поставите, можете да го направите чрез следната формула:

 

 • Комисионна = (1 – (1 / общ процент на пазара)) x 100%
 • Комисионна = (1 – (1 / 1.057) х 100
 • Комисионна = (1 – 0.94) х 100
 • Комисионна = 6%

 

В този пример, на всеки заложени от вас 100 лв., вие плащате по 6 лв. на букмейкъра комисионна.

 

Как маржът влияе на печалбите ни?

 

Надяваме се вече да имате по-добра представа какво представлява букмейкърската комисионна! Нека сега да разгледаме до колко е важно да залагаме при най-добрите коефициенти и как малките разлики в маржа влияят върху банката ни.

 

Общ процент на пазара / Марж на печалба / Коефициент за 50/50 събитие / Процент на печалба при 55% успеваемост на залозите

 • 101% /   1%   /   98   /   8.9%
 • 102% /   2%   /   96   /   7.8%
 • 1% /   3%   /   1.94   /   6.7%
 • 2% /   4%   /   1.92   /   5.6%
 • 3% /   5%   /   1.90   /   4.5%
bet365 affiliates