Както подсказва името, футболните залагания чрез азиатски хендикап (АХ) са се зародили в Далечния изток, но в последното десетилетие този тип залози станаха особено популярни сред играчите от целия свят. Все повече българи също започнаха да залагат с азиатски хендикап, но все още има и такива, които не знаят какво е това. А трябва. Попитайте някой сериозен професионален играч за неговия любим пазар и има голям шанс той да ви отговори, че азиатския хендикап е на върха в неговия списък. Това не е случайно – пазарите с азиатски хендикап в повечето случаи предоставят по-добра стойност от другите пазари, което създава потенциал за трайни печалби в дългосрочен план. Също така, повечето букмейкъри имат по-малък марж на печалба в тези пазари. В интернет може да намерите много букмейкъри които предлагат азиатски хендикап на живо.

Не е изненадващо обаче, че новаците в залаганията рядко използват азиатския хендикап или търсят азиатски хендикап таблица. Правилата му не са най-лесното нещо за разбиране на света, особено когато става дума че хендикап с  четвъртинки от гола. Когато видим залог като Манчестър Юнайтед -0,25 или Стоук Сити +0,75, много играчи се объркват и предпочитат да се насочат към традиционните пазари като 1Х2 или Под/Над.

Истината е, че азиатския хендикап не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед. За разлика от общото мнение, диплома за висша математика не е задължително условие, за да участвате в света на хендикапите. В действителност, концепцията е сравнително проста и всеки от вас ще може да я разбере след прочитането на тази статия.

Най-общо казано, букмейкърът дава виртуално предимство за единия отбор, като това предимство се нарича “хендикап“. Хендикапът може да бъде цял гол(ове), половинки от гола или дори четвъртинки от гола. Като пример, +1,5 хендикап означава, че аутсайдерът има гол и половина преднина, докато -1 означава, че фаворитът започва с изоставане от един гол. Играчът е оставен да избере дали да заложи фаворита да отбележи повече попадения, отколкото е неговия хендикап, или аутсайдера да запази дадената му виртуална преднина.

Другият основен фактор при азиатския хендикап, по който той се различава от традиционния европейски хендикап, където предимството може да бъде само с цели голове, е че при азиатската версия равенството се елиминира. Когато резултатът стане равен след добавянето на хендикапа, залогът се връща. Например, ако сме заложили за отбор с -1 хендикап и той спечели с един гол разлика, залогът ви ще бъде върнат.

Азиатски хендикап с цял гол

Азиатския хендикап с цял гол може да бъде с положителна стойност за по-слабия отбор – +1, +2, +3 и т.н. – и с негативна стойност за по-силния отбор – -1, -2, -3 и т.н.

Има три възможни изхода при този тип азиатски хендикап. Залогът може да е печеливш, може да е губещ, а може и да е No Bet – тоест, залогът да ви се върне.

Казахме по-горе, че ако заложим за фаворита при -1 хендикап и той спечели с преднина от едно попадение, залогът е No Bet и той ще бъде върнат. По същия начин се процедира ако залогът е с -2 хендикап и отборът победи с два гола разлика и т.н.

Ако залогът е с -1 АХ и отборът спечели с два или повече гола разлика, залогът е печеливш. Ако отборът не спечели, залогът е губещ.

По същия начин е и положителния азиатски хендикап с цял гол. Ако заложим за Лестър при +2 АХ и тимът загуби с два гола разлика, залогът ни ще бъде върнат. Ако загуби с повече от два гола разлика, залогът е губещ. А ако загуби с един гол разлика или въобще не загуби, залогът е печеливш.

Фактът, че азиатския хендикап с цял гол разлика позволява връщане на залога, прави залозите чрез него особено атрактивни. Това ви позволява да намалите риска в сравнение с 1Х2 пазарите.

Съществува и азиатски хендикап 0. Този залог е равностоен на залога “Равенство няма залог”. Той на практика означава, че двата отбора започват без никакво предимство за нито един от тях и ако вашият отбор победи, успешен е и залога. Ако обаче мачът завърши наравно, залогът ви се връща.

Азиатски хендикап с половин гол

Тук хендикапът е с половинки. По-слабият отбор получава хендикап с позитивна стойност (+0,5, +1,5, +2,5 и т.н.), а по-силният отбор взима хендикап с отрицателна стойност (-0.5, -1.5, -2.5 и т.н.).

При хендикапа с половинки няма опция за залог – или печелите, или губите. Връщането на залога е невъзможно, тъй като няма как един отбор да отбележи половин гол.

Това е най-простият тип хендикап. Ако заложите за Байерн Мюнхен да спечели при АХ -1,5, “Баварците” трябва да победят с поне два гола разлика, за да победят хендикапа. Ако не го направят, залогът ви е губещ. Ако заложите за противника на Байерн, да речем Волфсбург, при +1,5 АХ, тимът трябва да загуби с максимум един гол, за да е успешен залога.

Азитски хендикап с четвърт гол

Тук идва объркването при повечето играчи, но всъщност място за объркване няма. Този тип азиатски хендикап използва стъпки от четвърт гол. Както винаги, аутсайдерът получава позитивен хендикап, който може да бъде +0,25, +0,75, +1,25, +1,75 и т.н., докато фаворитът започва с отрицателен хендикап, например -0.25, -0.75, -1.25. Азиатският хендикап може да бъде написан като едно число, както го написахме ние, или в комбинация от две числа. Например, -1,25 АХ е едно и също с “-1, -1,5 АХ”

Доста просто можете да превключвате между двата метода – версията с една цифра е просто средната стойност на версията с две цифри. Например, -0.75 е същото като -0.50, -1.00 и +2.25 е същото като +2.00, +2.50. Нищо сложно няма тук.

На практика, азиатският хендикап с четвърт гол разделя вашия залог на две половини. Например, АХ -0.75 разделя залога по следния начин: 50% за -0,5 и 50% за -1. Това са всъщност да отделни залога, комбинирани в един.

Нека да ви дадем един пример:

Заложили сте 20 лв. сте за победа на Манчестър Юнайтед при АХ -0,75 на 2.00 коефициент и „Червените дяволи“ печелят мача с резултат 1:0.

Тъй като залогът се разделя на две, 10 лв. отиват за залог -1 АХ и 10 лв. за -0,5 АХ.

Първата половина от залога ви се връща, защото Юнайтед печелят с точно един гол разлика. Втората половина от залога е печеливша, защото с този един гол побеждават -0,5 хендикапа. Тоест, общата ви печалба би била: 10 + (10 Х 2.00) = 30 лв.

Да си представим същия мач, само че сме заложили с -1,25 АХ за Манчестър. Тогава двете половини на залога са за -1,5 АХ и за -1 АХ. Очевидно, първата половина на залога е губеща, а втората е No Bet. В такъв случай, ще получим само 10 лв. печалба от нашия 20 лв. залог.

Заключение

Надяваме се с тази статия да сме ви разяснили как стават залозите с азиатски хендикап. Нека да обобщим двете основни причини защо използването на азиатски хендикап е толкова добра опция:

  1. Азиатския хендикап успешно премахва равенството от уравнението. Повечето играчи, които предпочитат 1Х2 пазарите, губят най-често заради равни резултати.
  2. Букмейкърите предлагат по-добри коефициенти за азиатски хендикап, отколкото за почти всички останали видове залози.

За повече информация ви съветваме да проверите в интернет за азиатски хендикап голова линия както и какво представлява азиатски хендикап с корнери и алтернативен хендикап.

bet365 affiliates