Доказан факт е, че по-голям процент от клиентите на букмейкърските къщи са на загуба в дългосрочен план от своите залози – по различни данни, над 90% от играчите са от губещата страна. Затова и все по-голяма популярност набира стратегията “против масата“, тоест да се правят противоположни залози на залозите, които прави по-голямата част от масата играчи. През последните години тази стратегия и нейната рентабилност доведе до големи дебати в общността.

 

Ясно е, че ако залагате на сляпо срещу общественото мнение, без да добавите и своя логика в залога, едва ли ще стигнете до положителни резултати и отговора на въпроса как да печелим от залози на мачове за вас ще е друг. В крайна сметка, ако тази стратегия работеше на 100% във всеки случай, то всеки щеше да я прилага и да печели до без край. Именно поради тази причина, за да бъде успешна система за футболни залози, трябва да направите анализ дали масата от играчи не залага за нещо с някакви смислени доводи или пък просто единият отбор или състезател е по-известен от другия и това довежда до небалансираните залози.

 

Имайте предвид, че в днешни дни залагащите имат достъп до много по-голям обем информация в сравнение със залагащите от ХХ век. През миналия век, залагащите изграждаха своето мнение най-вече спрямо коментарите на приятелите си, на спортните вестници и на спортните коментатори по телевизията. Затова и често масата тръгваше в дадена посока без да има никаква логика. Сега обаче ситуацията е много по-различна – играчите имат достъп до несравнима по обем и качество информация в интернет, която потенциално дава възможност за по-информирани залози. Казваме потенциално, защото не всеки залагащ се възползва от възможността да направи анализ на залозите си.

 

Не бива да си правите изводите, че наличието на много информация задължително води и до наличието на много играчи, които я използват. По-голямата част от клиентите на букитата поставят залози само с цел забавление, в което, разбира се, не виждаме нищо лошо. За тази група от играчи не е толкова важно дали ще са на загуба или на печалба – за тях спортните залози са просто едно хоби и ги правят най-вече за да им е по-интересен мача, който ще гледат. Те не правят анализи на залозите си, а базират своите прогнози на някои откъслечни наблюдения върху тимовете от миналото и предишни техни двубои или, по подобие на хората от ХХ век, на мнението на някой свой приятел или на чутото по телевизията. Барселона не може да не победи Валенсия, нали така? Задайте този въпрос на няколко човека от обкръжението ви и можем да се обзаложим, че всички или почти всички те ще потвърдят, че Барселона ще спечели. Те си нямат и на представа в каква форма се намират двата тима, но знаят, че Барселона е по-успешният тим в исторически план, затова и си правят заключението, че “Каталунците“ трябва да победят. Както казахме по-горе – откъслечни наблюдения от миналото. На същия принцип се базират и фишовете на много голям процент от играчите в сайтовете за спортни залози.

 

Какво представлява стратегията за залози “против масата“?

 

Вървенето срещу тълпата в спортните залози е една много елементарна стратегия. Залагайки на едно събитие, без значение от кой спорт е то, поставете залог за клуба или състезателя, за който има по-малко поставени залози от останалите клиенти на букмейкърите. Както всяко едно събитие си има фаворити и аутсайдери, така и голяма част от събитията си имат и фаворити и аутсайдери на масата от играчи.

 

Ползи от стратегията

 

Проучвания в рамките на индустрията показват, че стратегията води до успех в 65% от случаите. Има логика тази стратегия да е печеливша, защото е логично и залозите на масата от играчи да са губещи. Ако не бе така, букмейкърите щяха да търпят сериозни загуби. Масата избира по-симпатичния вариант, а не по-рационалния. Масата често залага на по-добрият отбор, правейки си лъжливото умозаключение, че по-добрият тим може да печели в 100 процента от времето.

 

Освен това, както сме ви разказвали и в други статии в нашия сайт, когато масата от играчи започне масово да залага за единия отбор, букмейкърът сваля коефициента за този отбор и вдига ставката за другия, опитвайки се да балансира залозите. Благодарение на това, коефициентите за аутсайдера на тълпата често стават по-високи от справедливите коефициенти за този пазар, което прави залогът изгоден.

 

Много играчи избират стратегията да залагат срещу тимовете с най-голяма фенска маса по света. Феновете обичат да залагат за любимите си тимове, даже и да знаят, че шансовете им за победа не са никак високи – те го правят просто от любов към отбора си. Важно е обаче и да направите преценка колко са и хейтърите на въпросния отбор, тъй като има и много хора, които биха заложили против един отбор само защото го мразят.

 

Естествено, не може да се каже, че масата греши в абсолютно всички случаи. В някои случаи играчите започват да правят масови залози за един отбор или състезател заради основателни причини. Причини, които действително променят баланса на силите, като например травма на най-добрия футболист в един отбор. В тези случаи, ставките пак се променят, но това е защото са се променили шансовете за успех на двата отбора. Така че, винаги си задавайте въпроса защо масата се е повела в дадена посока – дали има обективна причина за това или причините са изцяло субективни и вие ще имате една печеливша стратегия за залагане.

bet365 affiliates