Тези от вас, които обичат волейбола и имат познания за тази игра, вероятно ще бъдат заинтригувани от възможността да се залага на волейбол в онлайн букмейкърските къщи.

Волейболът има много дълга история зад гърба си и е сред любимите спортове на феновете в много страни по света, включително и в България. Ние, като българи, би трябвало да имаме най-голям интерес към волейболните залози, тъй като този спорт е един от най-успешните в България, особено що се отнася до отборните игри. Затова и сме убедени, че не малко от нашите читатели имат близък поглед върху волейбола и волейболните залози. Тези познания и наблюдения, натрупани в дългите години на гледане на успешните изяви на българския национален отбор, със сигурност ще ви бъдат полезни, когато решите да залагате на волейболни мачове.

В тази статия ще ви разкажем какви са видовете залози на волейбол и ще ви дадем няколко съвета, за да бъдете по-успешни в тях.

Видове залози

Макар не навсякъде този спорт да е на такава голям почит, както е в България и Полша, например, букмейкърските къщи обръщат достатъчно голям внимание на волейбола и ни предоставят много видове залози на много волейболни мачове от целия свят. В онлайн букитата дори можете да залагате и на волейболното първенство на България. Видовете залози са много, но най-интересните и най-често избирани от играчите са:

  • Победител в срещата – Както и във всички други спортове, във волейбола също можете да залагате за това кой от двата тима ще грабна победата. Това е най-стандартният залог за всеки спорт и няма какво толкова да бъде обясняван – ако отборът, за който сте заложили, победи, вашият залог е печеливш. Хубавото на волейбола е, че няма опция за равенство, което означава, че трябва да познаете една от двете възможни опции, докато във футбола, например, има три възможни изхода от мача.
  • Дългосрочни залози – Дългосрочните залози, известни още и като “Futures Bets”, означават залози, при които трябва да прогнозирате кой отбор ще спечели първенството или турнира. Предлагат се и индивидуални залози за това, например, кой играч ще спечели приза за най-полезен играч, кой ще реализира най-много точки в рамките на турнира и т.н.
  • Под/Над брой на геймовете – Прогнозирате какъв ще бъде броят на геймовете в мача, като букмейкърът ви е задал някаква линия – например, Под/Над 4,5 гейма – а вие трябва да прогнозирате дали геймовете ще бъдат повече или по-малко от това число. Естествено, ако очаквате мачът да бъде равностоен, добра идея е да заложите за повече геймове в мача, а ако единият отбор е много по-добър и смятате, че ще победи без проблеми – твърде вероятно е двубоят да приключи в три гейма.
  • Под/Над точки в мача – Подобно на горния вид залог, само че залагате не за броя на геймовете, а за броя на на точките в рамките на двубоя. Предлагат се залози и за броя на точките в рамките на един гейм.
  • Победител в първия гейм – Букмейкърите ви позволяват да залагате не само за крайния победител в двубоя, но и за това кой отбор ще вземе първия гейм. Има някои тимове, които трудно започват двубоите си и след това започват да подобряват играта си, докато при други е напълно обратното. Ако откриете отбори с такива тенденции в играта си, можете да поставите залог на този пазар. Когато мачът е започнал и се предлага в залозите на живо, можете да залагате и за победител във всеки гейм, не само за първия.

Стратегии и съвети

Много често букмейкърските къщи не се стараят толкова много при съставянето на коефициентите за мачовете от спортовете, които не сред най-залаганите, което означава, че ще виждате редовно грешно определени коефициенти, от които вие можете да се възползвате.

Хубаво е да направите оценка на това колко голямо е значението на мача, преди да заложите. За разлика от почти всички останали спортове, във волейбола мачовете на националните отбори имат много по-голямо значение и за феновете, и за играчите в сравнение с клубните мачове. Това не означава, че волейболната Шампионска лига и местните първенства нямат никакво значение, но едно е сигурно – всички състезатели се раздават на максимум, когато играят за националния си отбор, което не е точно така при състезателите в други спортове, при които повечето хора приемат националните отбори като една досадна формалност.

По принцип, най-добре е да пропуснете залозите на срещи от първите кръгове на националните първенства, тъй като във волейбола текучеството на играчи е голямо и често се случва един клуб да има напълно различен отбор в сравнение с този от миналия сезон. Така че, ако през миналата кампания един клуб не е представял много силно, това не означава задължително, че същото ще се случи и сега. Ако ще залагате на първите кръгове, трябва поне добре да се запознаете със съставите в отборите, а и с броя на новите волейболисти, тъй като синхрона между различните спортове е от огромна важност за тази игра и когато има много нови волейболисти рядко можем да видим добър синхрон в първите мачове. Практиката показва, че първите кръгове за сезона носят много по-голям процент изненади, отколкото двубоите от последните кръгове. Можете да се възползвате от този статистически факт като в началото на сезона избирате залози предимно на отборите с по-високи коефициенти, а в края – на тези, които се определят като фаворити.

Домакинското предимство е важен фактор в почти всеки един спорт, но имайте предвид, че неговото влияние във волейбола е дори още по-голямо. Ако се вгледате в статистиката, ще забележите, че домакините във волейбола печелят двубоите си дори по-често, отколкото домакините във футбола. Освен на феновете, това се дължи и в големите разлики в характеристиките на различните зали. При спортовете на закрито всяка малка разлика има голямо влияние в играта. Когато един отбор тренира и домакинства в по-малка зала, той е свикнал топката да лети по-бързо и когато му се наложи да гостува в по-голяма зала, където летежът на топката е по-бавен, това създава известен дискомфорт.

Отчитайте винаги и факторът “умора”. Волейболът изисква много физически усилия от разнообразно естество, а програмите на големите турнири обикновено е много наситена и не е изключение да ти се наложи да играеш 10 мача за 15 дни. Широката резервна скамейка, позволяваща въртене на играчите на терена, увеличава шансовете на отборите в тези дълги и изтощителни турнири като Световната лига, например.

bet365 affiliates