Хендикап стратегии

soccer-ball

Залаганията от типа “хендикап” представляват един от най-харесваните от играчите методи за правене на залози в днешни дни. Има няколко фактора, които водят до това. Първият фактор е, че благодарение на хендикап залозите можем да печелим повече пари, залагайки за по-силния отбор, защото ставката за него е доста по-апетитна, когато търсим победа с някаква разлика. Вторият важен фактор е, че при хендикап залаганията имаме шанса по-спокойно да правим залози за отбора в ролята на аутсайдер в конкретната среща в случаите, когато смятаме, че той има добри шансове да вземе нещо, но и не изключваме възможността да претърпи поражение с един гол разлика, например.

Хендикапът означава, че за единият отбор е дадено предварително предимство, което се добавя към крайният резултат от двубоя и след това се уреждат залаганията.

Букмейкърите използват залозите с хендикап, за да бъдат залаганията по-интересни за играчите. Това става като се изравнят везните между двата отбора и като се даде шанс на залагащите да покажат по-голяма прецизност в прогнозите си за крайния изход от двубоя. Статистическите изследвания сочат, че играчите предпочитат да залагат с хендикап най-често в тези сблъсъци, в които има голяма разлика в класата на двата отбора. Когато се добави хендикапа, коефициентите вече не са толкова небалансирани и играчите откриват много повече емоция в залозите.

Какво е европейски хендикап?

В тази статия ще обърнем внимание на европейския хендикап, който има три възможни изхода и неговото значение. Има и друг вид хендикап – азиатски хендикап – при който имаме два възможни изхода, но на него ще обърнем внимание в отделна статия. Нека сега да се вгледаме по-детайлно в начина на работа на залозите тип “европейски хендикап”, за да не останат никакви неяснотии по въпроса.

Какво е хендикап?

Да кажем, че днес ще се играе футболния мач между отборите на Байерн Мюнхен и Хофенхайм. Букмейкърските къщи показват с коефициентите си, че според тях Байерн Мюнхен има голямо предимство в този мач. Влизаме в букмейкърската къща Efbet и виждаме, че ставките крайния резултат от този двубой са както следва:

  • Победа за Байерн Мюнхен – 1.30
  • Равен – 4.30
  • Победа за Хофенхайм – 8.00

Успехът на “Баварците” се оценява на 1.30 коефициент, но този коефициент е твърде малък за залагащите и повечето от тях не виждат смисъл да инвестират парите си на него. Част от тях обаче смятат, че Байерн не само ще спечели, но и ще успее да го направи с поне две попадения преднина. Те са готови да заложат за това домакините да победят с две или повече попадения аванс, стига да получат по-добър коефициент. Разбирате как на практика се ражда нуждата да бъде дадено виртуално предимство в резултата на по-слабия отбор (в този случай – на Хофенхайм) за сметка на по-добър коефициент за по-силния.

Ако поставим залог за победа на Байерн с -1 хендикап и срещата завърши при резултат 2:0, залогът ни ще е печеливш. Дори и когато добавим виртуалния аванс на Хофенхайм от едно попадение, крайният резултат става 2:1 или все още е победа за домакините. Залогът ни ще спечели и ако Байерн победи с 3:1, 3:0, 4:2 и всеки друг резултат, при който “Баварците” са победили с два или над два гола разлика.

А какво ще стане в случай, че Байерн победи с точно един гол преднина? Тогава нашият залог ще е губещ, а печеливши ще са залозите за знак “Х” на този пазар. Защо? Защото ако домакините спечелят с 1:0 и добавим единия гол предимство на гостите, резултатът става 1:1.

Стратегии за залози на хендикап

В кои случаи да използваме европейски хендикап с отрицателна величина?

Очевидно е, че трябва да използваме европейския хендикап с отрицателна величина, когато смятаме, че единият тим е много по-силен от противника си и ще спечели с аванс. Но трябва да анализираме не само това по какъв начин да се представили тимовете в последните кръгове на шампионата, но и освен това трябва да се вглеждаме в предишните срещи между двата тима. Ще забележите, че има много клубове, които винаги успяват да се провалят с гръм и трясък, когато се изправят срещу точно определени противници, и почти винаги излизат от терена с наведена глава и поражение с няколко гола разлика.

Друга естествена предпоставка е, че колкото един тим е по-класен от своя опонент, толкова и по-голям ще е хендикапът, който можете да сложите. Един пример – когато Реал Мадрид се изправя срещу Хетафе, има достатъчно доводи да очакваме победа за “Белия балет” с три или повече попадения, така че спокойно можете да сложите -2 хендикап. Те и големият им противник, Барселона, са сред тимовете, които никога не се задоволяват с минимална победи и винаги се опитват да вкарат колкото се може повече голове.

За разлика от тях, други отбори не се напъват много, след като отбележат едно или две попадения, и просто седят и очакват с нетърпение мачът да свърши. По никакъв начин не ви съветваме да използвате залозите с хендикап на подобни тимове. Хубавото е, че не са никак малко и клубовете, които обичат да отбелязват попадения и използват принципа “колкото повече, толкова повече”.

Най-често можете да очакваме футболистите да се раздават до край и да гонят максимално много попадения, когато те играят у дома пред собствена публика. В тези случаи, отборите са морално задължени да не спират да играят, най-малкото заради феновете, които са дошли на стадиона да ги гледат. В обратния случай – когато отборът е гост – неговата мотивация да търси нови попадения, след като вече си е осигурил победата, не е толкова голяма.

Освен това, друга ситуация, когато можем да очакваме гонене на разлика, е когато срещата е от голямо значение за отбора. Тогава е по-вероятно той да иска да изгради солидна преднина и да няма абсолютно никакъв шанс да допусне обрат. Все пак, без значение колко е голяма разликата в класите на двата клуба, никога няма как да бъдеш сигурен, че съперникът ти няма да добута топката до вратата в единствената си ситуация пред твоята врата. Така че, колкото по-важен е двубоят, толкова по-голяма трябва да е готовността ви да заложите за победа на фаворита с хендикап.

Съществуват, разбира се, и други причини, поради които играчите на един отбор могат да искат да спечелят с преднина. Ето няколко примера:

  • Когато отборът е с нов треньор (играчите ще се опитат да го впечатлят, за да си осигурят титулярно място)
  • Когато един от грандовете в страната е претърпял фиаско в миналия кръг, сега той ще се опита да покаже, че случилото се преди седмица е било плод на случайност
  • Когато има вероятност головата разлика да окаже влияние върху крайното класиране
  • Когато двата отбора са враждуващи, по-силният ще иска да запише разгромна победа, за да унижи съперника

В кои случаи да използваме европейски хендикап с положителна величина?

В общи линии, прочетете отново кога трябва да залагаме с отрицателен хендикап и залагайте с положителен тогава, когато ситуацията е напълно противоположна.

Да си представим следния сценарий: кампанията приближава към своя завършек, двата тима не се борят за нищо, домакинът така или иначе ще завърши в средата на класирането, а гостът вече си е подсигурил спечелването на шампионската титла. Разбираемо, всички играчи са уморени след дългия сезон. Мислите ли, че гостът ще хвърля сили, за да спечели с разлика в такъв мач?

Също така, определено можете да очаквате фаворита да спести сили, когато има за какво да ги пази. Например, когато един отбор го очаква двубой от европейските турнири, едва ли два-три дни по-рано ще се мори излишно в гонене на голяма разлика.

0 0 votes
Article Rating
Sending
User Review
0 (0 votes)
Оценете това ръководство:
5/5 - (1 vote)
Абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments